poster._2022.jpg

KUNSTROUTE BEEMSTER PASEN 17/18 APRIL 2022 12-17 UUR

Het is weer gelukt om op de 22 ste editie van de Kunstroute Beemster een prachtige expositie te realiseren. Dit jaarlijkse culturele evenement met Pasen trekt door de deelname van telkens nieuwe kunstenaars uit het hele land (in de afgelopen 10 jaar een 100-tal!), heel veel publiek dat niet alleen de kunst komt bewonderen, maar ook geniet van het unieke, weidse landschap van het Werelderfgoed.
De 4 organiserende Beemster beeldende kunstenaars stellen hun eigen atelier open en bieden ook dit jaar weer aan 12 professionele collega's de gelegenheid om op 12 centraal gelegen, spannende locaties hun werk aan het publiek te tonen.

In Zuidoostbeemster exposeert in de Kapberg van Biologisch Dynamische boerderij 'Sonnevanck' Annelies Pont prachtige abstracte keramiek (bij verkoop wordt 50% aan Oekraïne gedoneerd).
Op weg van Zuidoostbeemster naar Middenbeemster zijn twee nieuwe locaties: in het vierkant van boerderij 'De Uitvlugt', naast de collectieboomgaard van de Pomologische Vereniging NH, presenteert Nicole Bannenberg haar monumentale tekeningen en schilderijen van insecten en micro-organismen.
Een tweede nieuwe locatie richting Middenbeemster is boerderij 'De Grote Bijenkorf', waar Rob Donders zijn impressionistiche olieverfschilderijen met als thema het mooie bos- en duinlandschap rond Bergen toont.

In het centrum van Middenbeemster tonen 9 kunstenaars hun werk: In het Bezoekerscentrum zijn de verrassende 3D-geprinte sieraden van Peggy Bannenberg te zien en in het hart van het erachter gelegen Agrarisch Museum Westerhem presenteert Marga Boogaard intrigerende geometrische keramiek in zwart, wit en aarde-kleuren. Op loopafstand, in de Leeghwater Ateliers, wonen en werken 2 vaste deelnemers: Ruud Streefkerk toont er o.a. uit losse kleurvlakjes opgebouwde olieverfschilderijen en Yolanda Eveleens fijnzinnige, poëtische kleuretsen. Weer op loopafstand, in de oude, zwartgeblakerde Smidse zijn de kleurrijke, door bloemen en bladeren geinspireerde sieraden van Sylvia Blickman te bewonderen. In Onder de Linden, schuin aan de overkant, tonen de 2 vaste deelnemers Meindert Regoort en Coco M. van Gent respectievelijk bijzondere houtobjecten en collages van hout. In de erachter gelegen tuin van Riet Tol staan de subtiel vormgegeven sculpturen, o.a. witmarmeren torso's, van Jos Out. Daarnaast, in de boomgaard van Museum Betje Wolff, heeft Fieke Hordijk metalen objecten, die geinspireerd zijn door muziek, tussen de fruitbomen opgesteld. D.m.v. een QR-code zijn de bijbehorende muziekstukken te beluisteren.

Op weg naar Noordbeemster zijn 4 gastexposanten te vinden: In de Doopsgezinde Vermaning presenteert typo-graficus Harm Noordhoorn zijn project 'Stoeipoes en andere Karakters' en daarbij een performance met poëzie van Arthur Lava. Even verderop, in de aardappelschuren van boerderij 'Fugit Hora', heeft Linda Meulenhoff organische objecten van uitgesneden papier gerealiseerd, toont Fleur van den Berg spannende objecten van glas, textiel en keramiek en presenteert Truus Huijbregts fraaie abstracte viltobjecten, die geïnspireerd zijn door het Friese landschap.

De route die Zuidoostbeemster, Noordbeemster en Middenbeemster omvat, is compact en overzichtelijk en de twaalf locaties, die met de rode Kunstroute-banier aangegeven worden, zijn gemakkelijk op één dag te befietsen.

Op de website www.kunstroutebeemster.nl vindt u uitgebreide informatie over de deelnemende kunstenaars en hun werk. De routekaart is vanaf eind maart verkrijgbaar bij het Bezoekerscentrum in Middenbeemster, bij de VVV Purmerend, VVV Edam, VVV De Rijp en tijdens de route op alle locaties.

Er zijn 16 deelnemende kunstenaars: Annelies Pont, Nicole Bannenberg, Rob Donders, Peggy Bannenberg, Marga Boogaard, Ruud Streefkerk, Yolanda Eveleens, Sylvia Blickman, Meindert Regoort, Coco M. van Gent, Jos Out, Fieke Hordijk, Harm Noordhoorn, Linda Meulenhoff, Fleur van den Berg en Truus Huijbregts.