Yolanda-Eveleens.jpg

Yolanda Eveleens
Leeghwaterstraat 26
1462 JE Middenbeemster
Tel. 0299-681378

Yolanda Eveleens woont en werkt sinds 1973 in de Beemster en sinds 2001 in de Leeghwater Ateliers in Middenbeemster. Ze volgde de opleiding Vrije Grafiek aan de Rietveld Academie, waar ze zich bekwaamde in de etstechniek.

Haar atelier bevat een verzameling herfstachtig materiaal zoals dode vogels, botjes, schedeltjes en verdorde planten. Deze fascinatie voor de natuur komt in haar etsen tot uiting. Door onverwachte combinaties van verschillende, nauwkeurig weergegeven elementen, ontstaat een surrealistisch beeld.
Processen van groei en metamorfose en de vier elementen: aarde, water, lucht en vuur en hun wisselwerking vormen een veelvuldig terugkerend thema.
Maar deze processen staan niet op zichzelf, ze worden door haar gebruikt voor het verbeelden van de binnenwereld van de mens.

Jarenlang speelde water een hoofdrol in haar werk. Dat vloeiende, altijd veranderende element, als symbool van levenskracht, werd gevat in schaal- en bootvormen of omgevormd tot mantel of halssieraad. Ook processen in het menselijk lichaam, zoals de ademhaling of de slaap vormen een inspiratiebron en worden gerelateerd aan vergelijkbare processen in de natuur.
Eveleens duikt naar binnen en omhult zich met mantels van organische materialen, insecten of vissenhuiden. In haar recente werk gebruikt ze het verlaten oerlandschap van het hoge noorden en uit ze haar fascinatie voor de majestueuze geologische processen, waardoor berglandschappen gevormd worden. Bergen die ontstijgen aan de zwaartekracht, gestolde stromingen waarin de mens opgaat.

Naast haar vrije werk heeft Eveleens in de afgelopen 15 jaar een indrukwekkend aantal kinderboeken van bekende auteurs geillustreerd, voornamelijk schoolleesboeken voor Uitgeverij Zwijsen, o.a. van Bies van Ede, Selma Noort, Rita Tornquist, Frank Herzen, Martine Letterie, Peter Smit en vele anderen.
Een bijzonder project was Het lot van de vorsten van Dyfed, een rijk geillustreerde mythe uit Wales van de in 1937 overleden Welshe auteur Kenneth Morris, een epos vergelijkbaar met The Lord of the Rings.


www.yolandaeveleens.nl