Yolanda-Eveleens.jpg

Yolanda Eveleens
Leeghwaterstraat 26
1462 JE Middenbeemster
Tel. 06 10236161

Yolanda Eveleens woont en werkt sinds 1973 in de Beemster en sinds 2001 in de Leeghwater Ateliers in Middenbeemster. Ze volgde de opleiding Vrije Grafiek aan de Rietveld Academie, waar ze zich bekwaamde in de etstechniek.

Haar atelier bevat een verzameling 'herfstachtig' materiaal zoals dode vogels, botjes, schedeltjes en verdorde planten. Deze fascinatie voor de natuur komt in haar etsen tot uiting. Door onverwachte combinaties van verschillende, nauwkeurig weergegeven elementen, ontstaat een surrealistisch beeld.
Processen van groei en metamorfose en de vier elementen: aarde, water, lucht en vuur en hun wisselwerking vormen een veelvuldig terugkerend thema.
Maar deze processen staan niet op zichzelf, ze worden door haar gebruikt voor het verbeelden van de binnenwereld van de mens.

Jarenlang speelde water een hoofdrol in haar werk. Dat vloeiende, altijd veranderende element, als symbool van levenskracht werd gevat in schaal- en bootvormen of omgevormd tot mantel of halssieraad. Ook processen in het menselijk lichaam, zoals de ademhaling of de slaap vormen een inspiratiebron en worden gerelateerd aan vergelijkbare processen in de natuur.
Eveleens duikt naar binnen en 'omhult zich' met mantels van organische materialen, insecten of vissenhuiden. Ook gebruikt ze het verlaten oerlandschap van het hoge noorden en uit ze haar fascinatie voor de majestueuze geologische processen, waardoor berglandschappen gevormd worden.

In 2020 verscheen bij Uitgeverij Aurora Productions het 2-talige boek 'Binnenste Buiten/Inside Out' met een overzicht van haar oeuvre. Martha Dirkmaat-Planting, voormalig kunstrecensent van het Noordhollands Dagblad, schreef daarbij een uitgebreide verbindende tekst. Enkele hoofdstuktitels: Jeugd/Opleiding/Taoïsme/Sprookjes/Aarde/Water/Slaap. Het boek telt 136 pagina's, meet 25x25 cm en heeft een harde kaft. Behalve bij de boekhandel is het boek ook bij Yolanda te bestellen.

Naast haar vrije werk heeft Eveleens een groot aantal kinderboeken van bekende auteurs geïllustreerd, voornamelijk schoolleesboeken voor Uitgeverij Zwijsen. Een bijzonder project was 'Het lot van de vorsten van Dyfed, een rijk geïllustreerde mythe van de Welshe auteur Kenneth Morris, een epos vergelijkbaar met  'The Lord of the Rings'.


www.yolandaeveleens.nl

yolandaeveleens@gmail.com