1.jpg

Ruud Streefkerk
Leeghwaterstraat 26
1462 JE Middenbeemster
Tel. 0299-621740

Ruud Streefkerk is opgegroeid in Amsterdam en heeft van 1984 tot 2001 in Hoorn gewoond en gewerkt. Daar heeft hij aan de wieg gestaan van Kunstcentrum De Boterhal. In 2001 heeft hij met een groep mensen een oud schoolgebouw in Middenbeemster gekocht en met zijn partner een deel daarvan verbouwd tot een ruime atelierwoning met twee ateliers: de Leeghwater Ateliers.

Ruud maakt sjabloonschilderijen met olieverf op papier. Dit is een techniek die door weinig kunstenaars beoefend wordt.
Hij begint met een schets die hij als een sjabloon uitsnijdt.

De voorstelling: landschappen, mensen, gebouwen, wordt opgesplitst in ontelbare kleine, grillig gevormde kleurvlakjes, eilandjes gescheiden door witte lijnen. Deze losse vlakjes worden ieder op zich bewerkt alsof het aparte abstracte schilderijtjes zijn.
Dit geheel van kleurvlakjes vereist een actieve betrokkenheid van de beschouwer, die op zijn eigen wijze via de zintuigen in de hersens het totaalbeeld weer opbouwt.

Zijn schilderijen vormen dikwijls de neerslag van indrukken die hij tijdens zijn reizen door Europa opdoet. Soms worden de schilderijen, die het standaardformaat 75 x 100 cm hebben, gecombineerd tot meerluiken, die daardoor hele wanden kunnen beslaan. Een van de thema's is de menselijke figuur die verweven is met het landschap: de contouren van een vrouwenfiguur gaan over in een geheimzinnig bos, een woest stromende rivier, een verstild meer of lichten op in de vlammen van een vuur. In het laatste werk staan berglandschappen centraal.

in de drukke verbouwingstijd van het schoolgebouw is hij gestart met het digitaal bewerken van fotomateriaal dat hij tijdens zijn reizen verzameld heeft, om toch dagelijks met beeldende kunst bezig te kunnen zijn. In 2009 is hij van start gegaan met het project Het kunstwerk van de week'.
Gedurende een jaar wordt eenmaal per week aan de vrienden van het werk van de week een digitaal bewerkte foto toegestuurd. Aan het eind van het jaar kunnen de vrienden een lijst met 16 van hun favoriete kunstwerken bestellen.

www.ruudstreefkerk.com
ruudstreefkerk@gmail.com
nl-nl.facebook.com/ruud.streefkerk

 

Schilderen is ademhalen

je schildert met hoofd, hart en ruggengraat
maar vooral die ogen, dat zien
die heldere leegte als tot ver na de komma

schilderen is ademhalen

je schilderijen komen tot stand
onder een microscoop van aandacht
in stilte wikken als verzwegen zilver

schilderen is ademhalen
hier stokt mijn adem.
hoe zal ik het zeggen:

straatarm naar een beeldspraak zoekend
sta ik genesteld op de kansel

ik kijk maar eens de kerk in
naar deze sjabloon-schilderijen
vol middelpuntvliedende scherven

de adem van jouw leven

en als een schoongewassen kind
in het licht op weg naar de lente
geniet ik
geniet ik
van jouw schilderijen

Peter Besseling 1989 voor Ruud