Thea Figee (Soest, 1952), wonend en werkend in Utrecht, sinds 1984 professioneel beeldend kunstenaar en dit jaar dus een jubileum, want veertig jaar kunstenaar.
Bewondering, respect en zorg voor de natuur is mijn belangrijkste inspiratie voor zowel glas, schilderijen en grafisch werk. Tussen de verschillende disciplines is een constante wisselwerking. In een ver verleden studeerde ik af aan de kunstacademie in Utrecht in de richting vrije grafische technieken. Al snel bleek dat ik voortdurend op zoek was naar de grenzen, het experiment, de uitdaging van het materiaal. Mijn prenten ontstonden in vele drukgangen en resulteerden altijd in een unica. Naast de prenten in zogenaamde gemengde grafische technieken ontstonden gaandeweg steeds vaker ook olieverfschilderijen en vanaf 1999 kreeg het glas me te pakken, ook omdat dit een materiaal is waarmee je gelaagdheid, structuur, licht, sfeer en meer kan vangen. Ik begon mijn avontuur in het glas bij de Oude Horn, de glasstudio van Bernard Heesen en vanaf 2004 werkte ik met Richard Price bij Van Tetterode in Amsterdam. Inmiddels werk ik in de Glasblazerij van Leerdam uitsluitend met meesterglasblazer Geir Nustad, die het meest in mijn denken over glas meegaat.
Hoewel mijn geblazen glas door een schilderachtige aanpak en heel eigen palet altijd direct herkenbaar is zoek ik steeds nieuwe wegen om mijn verhaal in glas te vertellen.
Ik maak gebruik van kleurscherven, craquelé, poeders, kleurstaven, bellen in het glas en materialen als bladzilver, bladgoud, draden en experimenten met verschillend aanbrengen van glaspoeders.
Ik kies voor vaas-, kom- en schaalvormen omdat ik dit de mooiste oervormen vind waarmee mijn verhaal zich laat vertellen. Elk idee wordt uitgewerkt in een zeer uitgebreide schets om de glasblazer zo precies mogelijk mee te geven wat ik gerealiseerd wil zien. Ik ben zelf geen glasblazer, maar schilder en graficus met veel aandacht voor de huid, transparantie, licht en kleur in alles wat ik maak.
Mijn werk is opgenomen in diverse particuliere en museumcollecties, ondermeer het Nationaal Glasmuseum in Leerdam, het Hentrich Glasmuseum in Düsseldorf, museum van Lien in Fijnaert en op glaskunstmanifestaties te zien.