Ingeborg-Vandamme.jpg-aa.jpg

Ingeborg Vandamme studeerde edelsmeden aan de Gerrit Rietveld Academie. Ze woont en werkt in Amsterdam.
Haar werk wordt geëxposeerd in binnen en buitenland.

Ze geeft les in sieraadontwerpen en edelsmeden op een kunstencentrum.
De sieraden van Ingeborg Vandamme zijn eindresultaten van experimenteren met uiteenlopende materialen. Of ze nu werkt met metaal of papier, tekens van vergankelijkheid en sporen uit het verleden zijn altijd zichtbaar in haar werk. Door de tand des tijds aangetast materiaal vormt daarbij een inspiratiebron. In eerder werk gebruikt zij bijvoorbeeld verweerd hout, plantenresten en fossiele haaientanden. De natuur in al haar facetten met een fascinatie voor groei, bloei en verval zijn zichtbaar in haar ontwerpen.
Verder spelen ook herinneringen en tradities een rol in haar sieraden en wandobjecten. Dit komt tot uiting in bijvoorbeeld een serie werken geïnspireerd op traditionele stoffen en klederdrachten.
Haar recente werk is ontstaan door te spelen met vormen en structuren in metaal. Het gebruikte zink, messing en koper krijgt door het etsen van sporen, tekens en patronen een doorleefd oppervlak.
Ook teksten en gedichten worden in het sieraad opgenomen. Hierdoor krijgt het werk een poëtische uitstraling. Elk sieraad vertelt een eigen verhaal waarbij de betekenis stukje bij beetje wordt prijsgegeven.

www.ingeborgvandamme.nl