Doris-Pappenheim.jpg-a.jpg

DE ZACHTHEID VAN MARMER

De in Edam woonachtige beeldhouwster Doris Pappenheim begon pas na har vijftigste met beeldhouwen.
Sindsdien werkt ze enkele maanden van het jaar in het Italiaanse Pietrasanta, niet ver van de marmergroeven van Carrara. Zo heeft zij zich ontwikkeld tot een professioneel beeldhouwster en worden haar beelden wereldwijd tentoongesteld en verkocht.

Voor Doris is het een uitdaging en avontuur om uit hard marmer, zachte, vrouwelijke vormen te creëren. Zacht, zoals de huid of de plooien in een kledingstuk.

"Beelden zijn om aan te raken", zegt Doris.

Het maken van een marmeren beeld kost veel tijd en inspanning. Door het gebruik van een elektrische zaag en van een pneumatische hamer wordt het maken van een beeld enigszins verkort, maar de geheel handmatige afwerking is zeer tijdrovend en geeft het marmer de zachtheid en perfectie, waar zij naar streeft.
Eerst wordt de vorm bewerkt met een smerillo (zacht soort steen, te vergelijken met puimsteen). Hierna wordt het beeld geschuurd van grof naar fijn, waarna soms nog een waslaag wordt aangebracht.

De keuze van het marmer is mede bepalend voor het eindresultaat. Zo werkt Doris graag met marmer dat geaderd is of met gekleurde marmersoorten, zoals Giallo di Siena (allerlei geel tinten) en Rosa Portugallo (roze tinten).