image.jpeg

Mik Bečka
(Mik) János Bečka (1936)

Mik is van huis uit architect en heeft tot zijn 70ste met diverse compagnons een architectenbureau gerund in Den Haag.

Hij is een geboren ontwerper, tekenaar, beeldhouwer. Naast zijn architectonische ideeën, maakt hij zowel abstracte als figuratieve werken.

Inmiddels is hij alweer jaren geleden begonnen met beeldhouwen en werkt sinds die tijd iedere week op zijn vaste 'hakdag' in het atelier van beeldhouwer Richard de Vrijer (Delft).
Hij begon eerst met groot strak architectonisch werk, maar wilde ook een uitstapje maken richting figuratief werk. De beelden zijn gehakt en gezaagd uit diverse steensoorten. Hij heeft ook enkele beelden in brons laten uitvoeren, waaronder zijn jongste dochter Liza en zijn leermeester en compagnon Toon van Kranendonk. Daarnaast experimenteert hij graag met hout, metaal waar hij beelden en collages van maakt.

In de afgelopen jaren is hij met name patronen gaan schilderen en tekenen. Heel kleurrijk, organisch en grafisch in zwart-wit.

De tekeningen zijn het begin van een gezamenlijk project met zijn dochter Inge (porselein / vaste deelnemer van de kunstroute).

Op deze kunstroute laten we het 'Bečka & Bečka' project zien, waar het porselein en de tekeningen samen komen. Het gaat ondermeer om een installatie van 50 cilinders van porselein gemaakt door Inge in haar werkperiode in China met diverse grafische patronen getekend door Mik.

Verder laat hij op deze tentoonstelling een overzicht van zijn diverse werk zien.

'Er gaat nog steeds geen dag voorbij waarop er niet gehakt, gezaagd, getekend of geschilderd wordt!'