image.jpeg

D.W.Sierksma( Kampen, 1946)
J.H. Meijerstraat 31
1214NH Hilversum
035 6834678
dw.sierksma@gmail.com"
Facebook: atelier Art 31 Dick Sierksma
www.dicksierksma.nl


Opleidingen : Kweekschool en Academie voor Beeldende Vorming te Amersfoort

Werkzaamheden : 4 jaar in het basisonderwijs en 36 jaar in het beeldend onderwijs. Daarnaast zelfstandig gewerkt als beeldend vormgever. Het 1-boom project draait op volle toeren.
Zie website: www.1boom.nl

Ik werk met klei en met hout. Ik word geïnspireerd door de natuur. Mijn vormgeving is abstract, abstraherend en realistisch. Vaak in één beeld gevangen.

Hout is een prachtig materiaal. Ik krijg het of vind het op afvalplaatsen, boerderijen, in het bos. Het liefst hout wat al doorleefd, aangetast door schimmels of verbrand is. Ik trek wel eens de vergelijking met oud zijn, ook doorleefd zijn. Ouderen hebben een levensverhaal, zoals ook oude bomen hebben. Ook als die gevallen zijn en aangetast, kun je het mooie verhaal zoeken en vinden. Ik ga het gesprek aan met het gevonden stuk hout en pas de vorm er bij aan. Daarom is het telkens weer een zoeken naar de juiste vormen.
De belemmeringen die ik in het hout tegenkom, zijn nou juist de uitdagingen om het te gebruiken, er om heen te werken of te verwijderen. Net hoe het uitkomt.

Ik werk intuïtief. Dynamiek is belangrijk. Het proces is voor mij heel belangrijk.

Zo ook in klei. Vaak herkenbare beelden, soms meer geabstraheerd dan weer gedetailleerd. Ik werk soms met verschillende kleuren klei. De beelden worden eerst in een elektrische oven gebakken. Daarna worden de beelden in een ton of in een kuil verder gestookt. Door reductie en rook krijgt het dan de ( toevallige) kleurschakering.