image.jpeg


Diederik Storms maakt het onzichtbare zichtbaar.

“Het essentiële is onzichtbaar voor de ogen” ( Uit: 'de kleine Prins' van Antoine de Saint-Exupéry 1943)


Wat zit er achter?
Storms (1974): “Vooral de natuur stelt mij de vraag naar wat er achter al het leven onzichtbaar aanwezig is. Mijn beelden vormen daarom vaak fragmenten uit de oude natuur, zoals boomstammen, versteend hout, en verwaaide oude bomen. Het harde materiaal, het koude staal en het verweerde hout, vormen tegenstellingen tot het lichte heldere plexiglas. De helderheid van het materiaal vormt een letterlijke doorkijk naar dat wat ook zou kunnen zijn, een suggestie van een andere verstilde werkelijkheid. Het licht speelt daarbij een belangrijke rol. De verschillende lichtintensiteiten in het plexiglas zorgen steeds voor een andere kijk op het zichtbare beeld. Ze leggen als het ware iets bloot van het essentiële erachter”.


Contrasterend materiaal
Om deze contrasten te kunnen laten zien maakt Storms gebruik van ruwe basismaterialen zoals gevonden hout en stenen, maar ook versteend hout en vaak staal. Dat combineert hij met helder plexiglas, ook wel perspex of acrylaat genoemd. Dit is een heldere hoogwaardige kunststof die in platen of blokken wordt gefabriceerd.
Storms: “Bijzonder aan plexiglas is de mogelijkheid om te 'beeldhouwen met de lichtinval'. Gieten doe ik niet. Voor mijn beelden gebruik ik industrieel vervaardigd blokmateriaal dat ik met beeldhouwtechnieken moet uithouwen en bewerken, zoals frezen en schuren, bijvoorbeeld met mijn tandartsgereedschap”.

0597-530645
06-52126473

www.diederikstorms.nl
kunst@diederikstorms.nl