image.gif

Gerda Roodenburg-Slagter
www.gerda-roodenburg-slagter.nl

Het werk van Gerda Roodenburg-Slagter ontstaat grotendeels uit plakken klei van grove of fijne chamotte tot steengoed en wordt gestookt op zo’n 1040º tot 1140º C. De handmatig opgebouwde objecten zijn geïnspireerd op traditionele schaal- en potvormen, die meestal in serie ontstaan. Het monumentale karakter van haar werk kenmerkt zich door het specifieke kleurgebruik welke veelal bestaat uit gedekte, aardse kleuren, waarbij reeds aangebrachte glazuren en engobes weer gedeeltelijk worden weggepoetst. De suggestie van de achter-blijvende vage kleur, is het best te vergelijken met oude fresco’s.
In haar meer recente werk lopen de kleuren van helder naar gedekt, van glanzend naar dof. Zo ontstaan de schilderachtige afbeeldingen op de keramische vormen. Door opbouwen, inkrassen of inleggen van diverse materialen, o.a. glas en porselein en de beschildering ontstaat de vorm en vormen zich de beelden die in het onbewuste domein van de geest worden bewaard, of we ze nu willen behouden of niet.
Haar werk is verhalend als een dagboek en doortrokken van haar eigen geschiedenis en de geschiedenis van hen die voor haar waren. Het weten dag en nacht, het onzegbare vorm geven, het leven willen beschermen tegen alle bedreigingen van het verleden en het heden. Dat voel je in haar werk, dat laat zij op geheel eigen wijze, zien in de reliëfs, de schalen en objecten.