image.jpeg

Ruud Streefkerk
Leeghwaterstraat 26
1462 JE Middenbeemster
Tel. 0299-621740


Ruud Streefkerk is opgegroeid in Amsterdam en heeft van 1984 tot 2001 in Hoorn gewoond en gewerkt. Daar heeft hij aan de wieg gestaan van Kunstcentrum De Boterhal. In 2001 heeft hij met een groep mensen een oud schoolgebouw in Middenbeemster gekocht en met zijn partner een deel daarvan verbouwd tot een ruime atelierwoning met twee ateliers: de Leeghwater Ateliers.

Ruud maakt sjabloonschilderijen met olieverf op papier. Dit is een techniek die door weinig kunstenaars beoefend wordt.
Hij begint met een schets die hij als een sjabloon uitsnijdt.

De voorstelling: landschappen, mensen, gebouwen, wordt opgesplitst in ontelbare kleine, grillig gevormde kleurvlakjes, eilandjes gescheiden door witte lijnen. Deze losse vlakjes worden ieder op zich bewerkt alsof het aparte abstracte schilderijtjes zijn.
Dit geheel van kleurvlakjes vereist een actieve betrokkenheid van de beschouwer, die op zijn eigen wijze via de zintuigen in de hersens het totaalbeeld weer opbouwt.

Zijn schilderijen vormen dikwijls de neerslag van indrukken die hij tijdens zijn reizen door Europa opdoet. Soms worden de schilderijen, die het standaardformaat 75 x 100 cm hebben, gecombineerd tot meerluiken, die daardoor hele wanden kunnen beslaan. Een van de thema's is de menselijke figuur die verweven is met het landschap: de contouren van een vrouwenfiguur gaan over in een geheimzinnig bos, een woest stromende rivier, een verstild meer of lichten op in de vlammen van een vuur. In het laatste werk staan berglandschappen centraal.

In de drukke verbouwingstijd van het schoolgebouw is hij gestart met het digitaal bewerken van fotomateriaal dat hij tijdens zijn reizen verzameld heeft, om toch dagelijks met beeldende kunst bezig te kunnen zijn. In 2009 is hij van start gegaan met het project Het kunstwerk van de week'.
Gedurende een jaar wordt eenmaal per week aan de vrienden van het werk van de week een digitaal bewerkte foto toegestuurd. Aan het eind van het jaar kunnen de vrienden een lijst met 16 van hun favoriete kunstwerken bestellen.

www.ruudstreefkerk.com
ruudstreefkerk@gmail.com
nl-nl.facebook.com/ruud.streefkerk