image.pjpeg

WERELDERFGOED WEEKEND 19/20 juni 2010

Tijdens het Werelderfgoed Weekend op zaterdag 19 en zondag 20 juni 2010 stonden de acht Unesco Werelderfgoederen die Nederland telt extra in de belangstelling. In de Beemster overlappen twee monumenten van de Werelderfgoed-lijst elkaar: een aantal forten van de Stelling van Amsterdam ligt binnen de dijken van de 17e-eeuwse droogmakerij. Ook in Middenbeemster en in- en rond de forten werden diverse activiteiten georganiseerd.
Door de beeldend kunstenaars van de Kunstroute Beemster werd ter gelegenheid van dit Werelderfgoed Weekend een bijzondere buitenexpositie ingericht rond het Informatiecentrum en Museum Westerhem in Middenbeemster. De tien kunstenaars hadden zich door deze historische locatie laten inspireren, wat resulteerde in een verrassende presentatie van deels nieuw werk.
De monumentale oude kastanjeboom in de voortuin van het Informatiecentrum vormde het decor voor een speciaal voor deze gelegenheid door Ruud Streefkerk vervaardigde installatie van grote beschilderde panelen: insecten en bloemen met als titel ‘Verbondenheid’.
In het grasveld ervoor presenteerde Wil van Blokland tranen van monumentale keramiek: ‘Lagrimas Negras’ en markeerden twee keramiek-beelden uit de ‘Lingam’-serie van Joop Haring het pad naar de voordeur. Langs de oprijlaan stonden keramiek vazen van Bob Ernsting tussen de eeuwenoude leilinden en hing een serie olieverfdoeken, geïnspireerd door diezelfde bomen, van Rogier Oversteegen. Naast een viertal beelden, presenteerde Rixt Mook hier voor het eerst haar N.A.P. gevelobject, een in plexiglas uitgevoerd watermerk dat de hoogte van het waterpeil in de Beemster aangeeft. Dennis A-Tjak sloot de zichtlijn van de oprijlaan af met een monumentale foto van een tulpenblad. In de prachtige oude boomgaard van de voormalige herenboerderij had Inge Bečka een opstelling gemaakt van haar keramiek en ‘zweefden’ een aantal etsen van Yolanda Eveleens luchtig tussen de bomen. Voor deze gelegenheid was een toepasselijke werelderfgoed-ets op een groot formaat doek uitgeprint. Elly Vlugter tenslotte had een installatie van beelden en objecten met de titel ‘Contrasten’ tussen de fruitbomen opgehangen en neergezet.

Yolanda Eveleens juni 2010