Yolanda-Eveleens.jpg

Yolanda Eveleens
Leeghwaterstraat 26
1462 JE Middenbeemster
Tel. 0299-681378

 

Yolanda Eveleens woont en werkt sinds 1973 in de Beemster en sinds 2001 in de Leeghwater Ateliers in Middenbeemster. Ze volgde de opleiding Vrije Grafiek aan de Rietveld Academie, waar ze zich bekwaamde in de etstechniek.

 

Haar atelier bevat een verzameling herfstachtig materiaal zoals dode vogels, botjes, schedeltjes en verdorde planten. Deze fascinatie voor de natuur komt in haar etsen tot uiting. Door onverwachte combinaties van verschillende, nauwkeurig weergegeven elementen, ontstaat een surrealistisch beeld.
Processen van groei en metamorfose en de vier elementen: aarde, water, lucht en vuur en hun wisselwerking vormen een veelvuldig terugkerend thema.
Maar deze processen staan niet op zichzelf, ze worden door haar gebruikt voor het verbeelden van de binnenwereld van de mens.

 

Jarenlang speelde water een hoofdrol in haar werk. Dat vloeiende, altijd veranderende element, als symbool van levenskracht, werd gevat in schaal- en bootvormen of omgevormd tot mantel of halssieraad. Ook processen in het menselijk lichaam, zoals de ademhaling of de slaap vormen een inspiratiebron en worden gerelateerd aan vergelijkbare processen in de natuur.
Eveleens duikt naar binnen en omhult zich met mantels van organische materialen, insecten of vissenhuiden. In haar recente werk gebruikt ze het verlaten oerlandschap van het hoge noorden en uit ze haar fascinatie voor de majestueuze geologische processen, waardoor berglandschappen gevormd worden. Bergen die ontstijgen aan de zwaartekracht, gestolde stromingen waarin de mens opgaat.

 

Naast haar vrije werk heeft Eveleens in de afgelopen 15 jaar een indrukwekkend aantal kinderboeken van bekende auteurs geillustreerd, voornamelijk schoolleesboeken voor Uitgeverij Zwijsen, o.a. van Bies van Ede, Selma Noort, Rita Tornquist, Frank Herzen, Martine Letterie, Peter Smit en vele anderen.
Een bijzonder project was Het lot van de vorsten van Dyfed, een rijk geillustreerde mythe uit Wales van de in 1937 overleden Welshe auteur Kenneth Morris, een epos vergelijkbaar met The Lord of the Rings.


www.yolandaeveleens.nl

19.jpg
18.jpg
1_2.jpg

Ruud Streefkerk
Leeghwaterstraat 26
1462 JE Middenbeemster
Tel. 0299-621740


Ruud Streefkerk is opgegroeid in Amsterdam en heeft van 1984 tot 2001 in Hoorn gewoond en gewerkt. Daar heeft hij aan de wieg gestaan van Kunstcentrum De Boterhal. In 2001 heeft hij met een groep mensen een oud schoolgebouw in Middenbeemster gekocht en met zijn partner een deel daarvan verbouwd tot een ruime atelierwoning met twee ateliers: de Leeghwater Ateliers.


Ruud maakt sjabloonschilderijen met olieverf op papier. Dit is een techniek die door weinig kunstenaars beoefend wordt.
Hij begint met een schets die hij als een sjabloon uitsnijdt.


De voorstelling: landschappen, mensen, gebouwen, wordt opgesplitst in ontelbare kleine, grillig gevormde kleurvlakjes, eilandjes gescheiden door witte lijnen. Deze losse vlakjes worden ieder op zich bewerkt alsof het aparte abstracte schilderijtjes zijn.
Dit geheel van kleurvlakjes vereist een actieve betrokkenheid van de beschouwer, die op zijn eigen wijze via de zintuigen in de hersens het totaalbeeld weer opbouwt.


Zijn schilderijen vormen dikwijls de neerslag van indrukken die hij tijdens zijn reizen door Europa opdoet. Soms worden de schilderijen, die het standaardformaat 75 x 100 cm hebben, gecombineerd tot meerluiken, die daardoor hele wanden kunnen beslaan. Een van de thema's is de menselijke figuur die verweven is met het landschap: de contouren van een vrouwenfiguur gaan over in een geheimzinnig bos, een woest stromende rivier, een verstild meer of lichten op in de vlammen van een vuur. In het laatste werk staan berglandschappen centraal.


in de drukke verbouwingstijd van het schoolgebouw is hij gestart met het digitaal bewerken van fotomateriaal dat hij tijdens zijn reizen verzameld heeft, om toch dagelijks met beeldende kunst bezig te kunnen zijn. In 2009 is hij van start gegaan met het project Het kunstwerk van de week'.
Gedurende een jaar wordt eenmaal per week aan de vrienden van het werk van de week een digitaal bewerkte foto toegestuurd. Aan het eind van het jaar kunnen de vrienden een lijst met 16 van hun favoriete kunstwerken bestellen.


www.ruudstreefkerk.com
ruudstreefkerk@gmail.com
nl-nl.facebook.com/ruud.streefkerk


 


Schilderen is ademhalen


je schildert met hoofd, hart en ruggengraat
maar vooral die ogen, dat zien
die heldere leegte als tot ver na de komma


schilderen is ademhalen


je schilderijen komen tot stand
onder een microscoop van aandacht
in stilte wikken als verzwegen zilver


schilderen is ademhalen
hier stokt mijn adem.
hoe zal ik het zeggen:


straatarm naar een beeldspraak zoekend
sta ik genesteld op de kansel


ik kijk maar eens de kerk in
naar deze sjabloon-schilderijen
vol middelpuntvliedende scherven


de adem van jouw leven


en als een schoongewassen kind
in het licht op weg naar de lente
geniet ik
geniet ik
van jouw schilderijen


Peter Besseling 1989 voor Ruud

16.jpg
17.jpg