Presentatie1.pptx-a.jpg

Nicole Bots

Als kind was klei al het materiaal waar Nicole Bots (1954) graag mee speelde.
Op haar 40e heeft ze, na jaren gewerkt te hebben als pedagogisch medewerker, gekozen voor het kunstenaarschap. Haar vroegere opleiding tot leerkracht handvaardigheid heeft haar geholpen het materiaal in de vingers te krijgen. Door in de leer te gaan bij door haar gewaardeerde keramisten ontwikkelde zij een grotere kundigheid in het uitvoeren van verschillende technieken.
In de loop der jaren heeft zij een geheel eigen stijl ontwikkeld.

Met haar fijne opbouwtechniek probeert ze vorm te geven aan de vele inspiratiebronnen.
Het zijn reizen, landschappen, mensen, levenservaringen die ze thematisch vorm geeft.

Vorig jaar was het 'Groei' in zijn breedste betekenis, groei van een lichaam, groei in de natuur. Maar ook in zijn figuurlijke betekenis: de ontwikkeling van de mens, de groei naar het licht.
Het huidige werk is geïnspireerd op een reis naar Jordanië. De zandkleur van de woestijn waartegen de felgekleurde zakken op de ruggen van de dromedarissen afsteken.

Haar techniek vereist veel geduld. De klei wordt uitgerold in grote plakken en bedrukt met 5000 jaar oude rolzegels. Hierna besproeit ze de plakken met pigmenten. Met kleine afgesneden stukjes wordt het werk opgebouwd. Het maakproces is voor haar een uitdaging: het toewerken naar een resultaat dat spannend en kleurrijk is.

www.nicolebots.nl