image.pjpeg


Expositie In het Kielzog van de Kikkerkoning

Op 4 november 2010 werd in het Gemeentehuis van de Beemster de expositie In het Kielzog van de Kikkerkoning geopend door de wethouder van cultuur, de heer J.C.Klaver.
In 2005 is op de basisscholen in de Beemster het educatieproject Karel en de Kikkerkoning opgestart. De Kikkerkoning leeft al 400 jaar in de Beemster en weet zodoende alles van de geschiedenis van de polder. In 2009 heeft een inwoonster van de Beemster, Mellanie Bibo, in het kader van een afstudeeropdracht voor het Hout- en Meubilerings College, voor dit project een Museum van de Kikkerkoning ontworpen. Het lag in de bedoeling om de plannen daarvoor in het Gemeentehuis te presenteren.
De Beemster beeldende kunstenaars kregen het verzoek om een bijdrage te leveren aan deze tentoonstelling met werk dat aanhaakte aan de themas die in dit project aan de orde komen. Zes kunstenaars van de Beemster Kunstroute gaven gevolg aan dit verzoek en nemen aan de tentoonstelling deel met bestaand- en/of speciaal voor deze gelegenheid vervaardigd werk.
Van Ruud Streefkerk hangt in de hal de installatie Verbondenheid, olieverfschilderijen van diverse inheemse dieren op uitgezaagde panelen. Elly Vlugter heeft naast andere toepasselijke beelden, voor deze expositie een monumentale waterspuitende kikkerkoning van keramiek gemaakt. Tevens is er van haar een fotopresentatie te zien van Beemster landschapsfotos. Bob Ernsting exposeert keramiek van originele Beemster klei, geïnspireerd door de Kikkerkoning en de vierkants-verdeling in de polder. Yolanda Eveleens heeft naast etsen met o.a. de themas aarde en water, voor deze gelegenheid een portret van de Kikkerkoning gemaakt. Van Rogier Oversteegen zijn twee olieverfschilderijen te zien met het thema Beemster sloten. Van Rixt Mook is o.a. een in plexiglas uitgevoerd watermerk te zien, dat hoog tegen een van de wanden van de hal aangeeft hoe diep Middenbeemster (4m30) onder N.A.P. ligt.
De tentoonstellling In het Kielzog van de Kikkerkoning is nog t/m 10 januari 2011 te zien in het Gemeentehuis van Beemster, Rijn Middelburgstraat 1 , 1462 NV Middenbeemster. Het Gemeentehuis is geopend op werkdagen van 8.30 tot 16.00 uur.

Yolanda Eveleens
november 2010