image.jpeg

Jurjen Ravenhorst
mail@jurjenravenhorst.nl
www.haagsekunstenaars.nl/cv/606/Jurjen++Ravenhorst

Beeldend kunstenaar Jurjen Ravenhorst (1958) uit Den Haag maakt litho's, schilderijen en beelden. Al als kind was hij een duizendpoot en is nog steeds net zo veelzijdig. Hoewel er dus sprake is van totaal verschillende kunstvormen, ontgaat niemand de overeenkomsten in zijn werk. Figuratieve elementen als huizen, bergen, boogvensters, veren, bloemen, bomen en planten lopen als een rode draad door zijn oeuvre. Met subtiele kleuren en verschillende materialen creëert hij een sfeer waarin emoties een belangrijke rol spelen. Maar hij schuwt het contrast niet. Vaak zien we in zijn kunstwerken, ongeacht welke techniek, strakke, heldere vormen tegenover schilderachtige, organische vormen en kleuren. Zijn litho’s worden gekenmerkt door een subtiele kleurenpracht.
De kunstwerken van Ravenhorst zijn altijd mooi afgewerkt en hebben een krachtige uitstraling, zonder voorbij te gaan aan subtiliteit.

In 1982 studeerde Jurjen Ravenhorst cum laude af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag in tekenen en vrije grafiek. Hij schilderde toen ook al, maar alleen voor zichzelf. Later, na de academie, ging hij ook beelden maken.
Voor zijn grafisch werk werd Ravenhorst in 1990 beloond met de Nederlandse Grafiekprijs. En in 1993 won hij de sponsorprijs van de Second International Prints Biënnale in Japan.