image.jpeg

Jos van Wunnik

Al-verbondenheid uitgebeeld als natuur


Jos van Wunnik (Maastricht 1951) volgde kunstopleidingen aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven (twee jaar), de Stadsacademie en de Jan van Eijckacademie in Maastricht. Hij woonde zes jaren aan de Friese waddenkust, vervolgens vijf jaren in Tiel en sinds 1987 in Schinveld, waar hij in Atelier Kristalberg jaarlijks exposities houdt en schilderlessen geeft.

Licht en water
De centrale thema’s in mijn werk zijn ‘licht’ en ‘water’, de meest etherische elementen, en de verwevenheid van licht in natuur, aarde en mens - uitgebeeld als verwevenheid van horizontale, verticale en diagonale ritmes in een stromend veld van kleuren waarin geen afzonderlijke objecten meer zijn.
Soms ligt het accent meer op de glans en reflectie van licht op water (dit is het geval in de hier geëxposeerde werken), soms op de resonantie en straling van licht in de etherische ruimte.

Transformatie in kleur
Verschillende landschappen hadden invloed op mijn werk, zoals het Friese winterlandschap, het hooggebergte van Noorwegen en het sacrale landschap van Bhutan. Tevens verdiepten kleinschalige land-art projecten op krachtplekken in de Schinveldse Bossen mijn proces als schilder.
De ervaring van samenhang en eenheid in de natuur roept steeds weer nieuwe innerlijke beelden in me op, het is een ‘transformatie in kleur’, zoals de titel luidt van een kunstboek over mijn werk dat in 2011 werd gepresenteerd.

Techniek
Mijn schilder- en tekenhandschrift kenmerkt zich door ritmische arceringen in fijne of grovere kleurstreepjes, die kleurvlakken (via optische kleurmenging) helderheid, ruimtelijkheid, trilling en stroming verlenen.
Ik schilder met olieverf-caseïne-tempera op paneel (de tempera-techniek leent zich goed voor het werken met fijne streepjes), en sinds kort ook met watervermengbare olieverf in een losser handschrift. Daarnaast maak ik soms tekeningen in potlood/houtskool en aquarel.

www.vanwunnik.com
www.flickr.com/photos/kristalberg