MIJN LEVEN ALS EDELSMID EN SIERADENONTWERPER
Doordat mijn vader vroeger het goudsmid- en juweliersvak beoefende, ben ik op jonge leeftijd al met het edelsmeden in aanraking gekomen. En als mijn vader in het atelier bij ons thuis aan het werk was, dan stond ik als klein ventje regelmatig op zijn handen te kijken hoe hij bezig was met sieraden vak. Het was dus ook vanzelfsprekend dat ik hem zou gaan opvolgen en het goudsmid- juweliersbedrijf zou voortzetten. Op zeventienjarige leeftijd ben ik in de leer gegaan bij een grote sieradenwerkplaats, waar ik meedraaide in de productie van allerlei verschillend zilveren en gouden sieraden. Daar heb ik dan ook leren smelten, gieten, walsen, zagen, solderen, vijlen, schuren en polijsten. Dit zijn hele praktische technieken die nodig zijn om snel en efficiënt te kunnen werken. Het is n.l. heel belangrijk dat je geen problemen hebt met de technische uitvoering als je de beelden en vormencomposities die in je verbeelding opdoemen, tot uiting wilt laten komen.
Ik zelf hou heel erg van het materiaal, vooral van zilver omdat het plastische eigenschappen heeft, ik kan er als het ware mee boetseren. Goud is een heel ander materiaal, het is harder en stugger en je moet er zuinig op zijn in verband met de kostbaarheid en verder is goud heel kleur verbond. Zilver is met z’n witte glans neutraler. Goud is verwant met het zonlicht en zilver met de maan. Het zilver gebruik ik als de basisvorm voor mijn sieraden en met het goud breng ik de decoraties aan. Met de gouden motieven onderstreep ik de zilveren vormen. Mijn sieraden zijn bestemd voor het lichaam en moeten altijd draagbaar en elegant en tegelijkertijd ook een kunstobject zijn, waarbij de bezitter door er naar te kijken gevoelens van schoonheid ervaart.
Ik laat mij in mijn werk vaak leiden door vormen uit de levende natuur waaruit onze aarde is opgebouwd, ik probeer eigenlijk een miniatuur wereld uit te beelden, iets wat lijkt op onze voorstelling van het paradijs, waar we ons gelukkig voelen. Als je op een bepaalde manier naar mijn werk kijkt, kunnen het voorstellingen zijn van kleine landschapjes of zuivere plekjes waar de urbanisatie, het leven van alle dag, snelwegen, drukte, prestatie etc. niet is doorgedrongen, het zijn andere werelden. Zelf ben ik ook altijd op zoek naar dat soort plekjes op mijn reizen en omzwervingen ik hoef daar niet altijd ver voor weg te gaan, het is vaak ook heel dichtbij , het heeft te maken met hoe kijk je naar de natuur, takken, bomen, bladeren, bloemen, vlinders, dieren, rivieren, rotsformaties, landschappen, de beleving daarvan, dat wil ik in mijn sieraden vastleggen.
Voor de toevoeging van kleuren gebruik ik in mijn werk edelstenen zoals toermalijn, topaas, aquamarijn, robijn, amethist etc. met ronde vormen n.l. het cabuchon slijpsel. Door de gladde afgeronde vorm kan men in de binnenkant van deze edelstenen de insluitsels zien en hoe de mineralen zijn geformeerd. Ook dat is weer een wereld op zich en ook probeer ik steeds door middel van het samenbrengen van verschillende kleurstenen in combinatie met het edele smeedwerk, boeiende kleurencomposities te laten ontstaan.
Hendrik Komen